Am pregătit o listă cu cele mai importante reguli de circulaţie pe care trebuie să le înveţe copilul tău, pentru a fi în siguranţă în trafic.

1. Învaţă-l pe cel mic regulile de circulaţie cât mai devreme

Povesteşte-i încă de la vârsta de 2-3 ani regulile de circulaţie, cât mai simplu şi pe înţelesul lui.  Ţine-l de mânuţă de fiecare dată când mergeţi prin zone unde circulă transport. Şi spune-i că nu trebuie să iasă niciodată singur pe stradă.

2. Învaţă-l să se uite în ambele părţi ale străzii înainte de a traversa

Învaţa-l pe cel mic să se uite mai întâi în partea stângă a străzii, apoi în partea dreaptă când traversează strada. Atunci când simţi că este pregătit, arată-i cum sa traverseze o stradă mai liniştită, fără semafor – mai întâi traversează tu, apoi lasă-l să traverseze singur strada.

3. Familiarizează-l cu semnificaţia culorilor semaforului

Treptat, învaţă-l pe cel mic semnificaţia culorilor semaforului. Explică-i că la culoarea “roşu” trebuie să stea pe loc, iar la “verde” să traverseze. O poţi face prin poveşti sau poezii scurte ce îi învaţă pe copii despre culorile semaforului.

4. Spunei că atunci când traversează strada nu trebuie să alerge şi nici să se oprească în mijlocul străzii

Învaţă-l cât este de important să nu alerge când traversează strada. Spune-i să se asigure mereu dacă nu vin maşini sau dacă şoferii îl văd şi se opresc, ca să-i permită să treacă. Dacă sunt mai multe benzi, învaţă-l să aibă grijă la fiecare bandă.

5. Învaţă-l să traversează strada doar prin locurile permise

Cu toţii ştim de această regulă, dar adesea chiar şi noi, adulţii, nu o respectăm. Învaţă-l să traverseze strada doar pe trecerea de pietoni sau la semafor (dacă există).

6. Permite-i să coboare din maşină doar pe partea trotuarului

Atunci când trebuie să coboare din maşină pe o stradă aglomerată, învaţă-l să aleagă uşa de pe partea dreaptă a maşinii. Dacă nu e posibil, asiguraţi-vă mereu că nu vine nici o maşină înainte de a deschide portiera.

7. Spune-i să circule doar pe partea stângă a şoselei atunci când nu există trotuar

Dacă copilul merge pe drumuri pe care nu există trotuar, atunci e bine să îl înveţi să stea pe partea stângă, ca să poată vedea maşinile care vin din faţă.

 

Cum îl poţi învăţa pe copil aceste reguli?

1. Improvizaţi jocuri de rol în casă, cu ajutorul unor semafoare din hârtie şi cu maşinuţe.

2. Recomandă-i, ca atunci când nu este sigur dacă poate sau nu să treacă strada, să aştepte şi alţi oameni şi să traverseze împreună cu ei.

3. Înainte de a decide dacă veţi traversa, cere-i copilului să îţi spună parerea sa: puteţi sau nu traversa strada în acel moment?

4. Atunci cand circulaţi împreună pe stradă, explică-i de ce este nevoie să respecte regulile şi cât de periculoase sunt maşinile în mişcare.
5. Fii un exemplu pentru copilul tău! Respectă şi tu regulile de circulaţie rutieră!

 

Menţionăm că de la 1 februarie 2016 s-a lansat o campanie socială pentru siguranţa copiilor în trafic. Campania include instruirea copiilor de vârstă pre-școlară privind securitatea în trafic și sporirea vizibilității marcajelor pentru pietoni. Campania va dura pe parcursul anului 2016 și planifică instruirea a peste 600 de copii în securitatea rutieră, precum și amenajarea trecerilor pietonale din preajma a 24 de grădinițe din mun. Chișinău și mun. Bălți.

Pentru a încuraja această campanie, părinţii sunt rugaţi să anunţe ce grădinițe nu dispun de treceri pietonale pe pagina organizatorilor.